Center for Computational Quantum Physics 5th Anniversary Conference

CCQ is pleased to host a special conference to celebrate the 5th anniversary of our work developing the concepts, theories, algorithms and codes needed to solve the quantum many-body problem and to use the solutions to predict the behavior of materials and molecules of scientific and technological interest. The conference will feature invited talks by distinguished guests, poster presentations by CCQ scientists, round-tables, panel discussions, plenty of time for informal interactions… and of course celebrations of our 5+ years of operation!

  • Speakersplus--large
    Andrei BernevigPrinceton University
    George BoothKings College London
    Juan CarasquillaVector Institute
    Matthew FoulkesImperial College
    Giulia GalliUniversity of Chicago
    Cyriaque GenetCNRS/University of Strasbourg
    Eun-Ah KimCornell University
    Lin LinUC Berkeley
    Elena Roxana MargineBinghamton University
    Anatoli PolkovnikovBoston University
    Uli SchollwöckLMU Munich
    Sandeep SharmaUniversity of Colorado Boulder
    Ji Hoon ShimPohang University
    Massimiliano StengelICMAB-CSIC/ICREA
    Paivi Törma Aalto University
    Frank VerstraeteGhent University
  • Agenda: Monday, December 12plus--large

    Monday, December 12

    8:00 - 9:00 AMBreakfast
    9:00 - 9:15 AMAntoine Georges, Andy Millis and Angel RubioWelcome
    9:15 - 9:55 AM (30+10)Juan CarasquillaRecurrent neural networks for many-body physics
    9:55 - 10:35 AM (30+10)Eun-Ah Kim (Cornell University)Non-abelian anyons and graph gauge theory on a superconducting processor
    10:35 - 11:05 AM (30)Break
    11:05 - 11:45 PM (30+10)Andrei BernevigInteractions in Flat Bands with and without Touching points: Topological Heavy Fermions Beyond Twisted Bilayer Graphene
    11:45 - 12:25 PM (30+10)Jennifer CanoMoiré Materials (final title TBA)
    12:25 - 2:00 PM (1hr 35m)Lunch and Discussion
    2:00 - 2:40 PM (30+10)Anatoli PolkovnikovTBA
    2:40 - 3:40 PM (1hr)Round Table Discussion'Dynamics and coherent control of quantum states'
    3:40 - 5:10 PM (1hr 30m)Poster Session
    5:10-6:30PM (1hr 20m)Reception on promenade
  • Agenda: Tuesday, December 13plus--large

    Tuesday. December 13

    8:00 - 9:00 AMBreakfast
    9:00 - 9:40 AM (30+10)Miles StoudenmireQuantum Computing Inspired Classical Algorithms
    9:40 - 10:20 AM (30+10)Frank VerstraeteTBA
    10:20 - 10:50 AM (30)Break
    10:50- 11:30 AM (30+10)Cyriaque GenetChiral Twists in Light-Matter Interactions
    11:30 - 12:10 PM (30 +10)Max StengelLong-range Coulomb interactions and flexoelectricity: from 3D to 2D
    12:10 - 2:00 PM (1hr 50m)Lunch and Discussion
    2:00 - 2:40 PM (30+10)Elena Roxana MargineMigdal-Eliashberg modeling of anisotropic superconductors
    2:40 - 3:20 PM (30+10)Päivi TörmaQuantum Geometry and superconductivity in flat bands
    3:20 - 3:50 PM (30)Break
    3:50 - 4:30 PM (30+10)Lin LinInteracting models for twisted bilayer graphene: a quantum chemistry approach
    4:30 - 5:30 PM (1hr)Round Table Discussion'Nature vs Nurture: Materials Platforms of the Future'
  • Agenda: Wednesday, December 14plus--large

    Wednesday, December 14

    8:00 - 9:00 AMBreakfast
    9:00 - 9:40 AM (30+10)Giulia GalliEmbedding theories for quantum simulations on classical and quantum computers
    9:40 - 10:20 AM (30+10)Sandeep SharmaImproving the accuracy, scaling and expressiveness of auxiliary field quantum Monte Carlo
    10:20 - 10:50 AM (30)Break
    10:50- 11:30 AM (30+10)Olivier ParcolletEmbedding Methods (final title TBA)
    11:30 - 12:10 PM (30+10)Ji Hoon ShimMulti-orbital effect on the temperature scale of heavy fermion Ce2IrIn8
    12:10 - 2:00 PM (1hr 50m)Lunch and Discussion
    2:00 - 2:40 PM (30+10)Shiwei Zhang (CCQ)Constrained Path Auxiliary Field Monte Carlo (final title TBA)
    2:40 - 3:40 PM (1hr)Round Table Discussion'Iconic Models - Where Do We Stand?'
    4:20 - 4:40 PM (20)Break
    4:40 - 6:10 PM (1hr 30m)Poster Session
    6:10-6:40 PM (30m)Drinks in the 11th floor dining room
    6:40 PMDinner in dining room
  • Agenda: Thursday, December 15plus--large

    Thursday, December 15

    8:00 - 9:00 AMBreakfast
    9:00 - 9:30 AM (30)David Spergel (Simons Foundation President)
    9:30 - 10:30 AM (1 hr)Round Table Discussion'Machine Learning and Quantum Many-Body Physics'
    10:30 - 11:10 AM (30+10)Matthew FoulkesApproximating Many-Electron Wave Functions using Deep Neural Networks
    11:10- 11:40 AM (30)Break
    11:40 - 12:20 PM (30+10)George BoothA fresh perspective on Greens functions methods
    12:20 - 1:00 PM (30+10)Uli SchollwöckMatrix product states for real materials
    1:00- 1:20 PM (20m)Closing
    1:20 - 2:30 PM (1hr 30m)Lunch and Discussion
Advancing Research in Basic Science and MathematicsSubscribe to Flatiron Institute announcements and other foundation updates